Världsminnet Karl Tiréns samling

I april 2025 utsågs Karl Tiréns jojksaming till världsminne av Unesco.

Tiréns samling finns hos Svenskt visarkiv och innehåller inspelningar med mer än 100 jojkare, inspelade mellan 1913 och 1915. Detta är första gången som ett urfolks kulturuttryck utnämns till världsminne.

Inspelningar på vaxrullar

Stationsinspektorn Karl Tirén gjorde sex resor i den svenska delen av Sápmi. Utrustad med tidens modernaste inspelningsutrustning – fonograf och vaxrullar – reste han runt för att dokumentera och spela in den samiska jojken. Slöjderskan Maria Persson-Johansson, som själv var en ansedd jojkare, blev Tiréns viktigaste informant och vägvisare in i den samiska kulturen, något som få utomstående tidigare haft tillträde till.

Unescos världsminnesprogram

Ett världsminne är en utmärkelse som ges till ett arkiv eller ett bibliotek som bedöms ha ett stort värde för mänskligheten. Bland nuvarande världsminnen hittar vi till exempel Astrid Lindgrens arkiv (Kungliga biblioteket), Silverbibeln (Uppsala universitetsbibliotek) och Dag Hammarskjölds samling (Kungliga biblioteket).

Inom Unesco finns expertprogrammet Memory of the World, världsminnesprogrammet, som utgår från ståndpunkten att vissa arkiv, samlingar och verk utgör mänsklighetens gemensamma arv på samma sätt som objekten på Unescos lista över världsarv. Deras betydelse överskrider alla tidsliga och kulturella gränser och ska bevaras för samtida och kommande generationer.

Läs mer

Vad är ett världsminne?

Hör Statens musikverks generaldirektör, Dan Lundberg, berätta om vad utnämningen till världsminne innebär.