Nyinkommet: Hilmer Borgelings skivsamling
Hilmer Borgeling (1903–1969) var en av sin tids allra största schlagersångare och mest produktiva grammofonartister. Hans privata skivsamling donerades nyligen till Svenskt visarkiv.

Från revyartist till schlagerstjärna
Som sångare var Hilmer Borgeling klassiskt skolad i operakören i Stockholm, men han kom att vara verksam inom populärmusiken. Hilmer Borgeling medverkade från 1920-talet och framåt i revyföreställningar och folkparksturnéer, men är framför allt känd och ihågkommen som grammofonsångare. Han medverkade på hundratals skivinspelningar där han sjöng tidens stora schlagers.
Skivsamlingen doneras till Visarkivet
Sommaren 2024 donerades Hilmer Borgelings privata skivsamling till Svenskt visarkiv av hans barnbarn. Det är ett värdefullt tillskott till samlingarna som inte bara dokumenterar Hilmer Borgelings karriär som grammofonartist, utan även en viktig del av svensk schlager- och underhållningshistoria.
Samlingen består av 462 stycken 78-varvsskivor, så kallade ”stenkakor”, varav de flesta innehåller inspelningar med Borgeling själv. Till rariteterna i samlingen hör flera alternativa och outgivna tagningar, liksom några privatinspelade lackskivor där en mera lättsam Hilmer Borgeling hörs i kontrast till den välpolerade sångstämman på hans utgivna skivinspelningar.
Lyssna på samlingen
Här hör du två smakprov från Hilmer Borgelings samling.
Tonerna
Hilmer Borgeling sjunger Tonerna av Erik Gustaf Geijer till ackompanjemang av Helge Lindbergs orkester. Ur radioprogrammet Vincent Sheehan and the Plymouth World Tour, troligen inspelat 1930 eller 1931.
Ankarvalsen
Hilmer Borgeling sjunger Ankarvalsen komponerad av Fred Winter och Waldemar Dahlquist, till ackompanjemang av Paul Godwins orkester. Provskiva med alternativ och troligen outgiven tagning inspelad i Berlin den 26 januari 1931.
Unikt material
En annan raritet i samlingen är en specialinspelad skiva som Borgeling fick i bröllopspresent av sitt tyska skivbolag när han gifte sig med dansösen Signe Malmström 1932. Till unikt material hör också ett radioprogram från USA, ”Vincent Sheehan and the Plymouth World Tour”, inspelat på nio grammofonskivor.
Programmet är en del av en reklamsatsning från biltillverkaren Plymouth som gjorde liknande radioprogram från flera länder under åren 1930–1931. I programmet besöker den vältalige programledaren bland annat Skansen och Stockholms slott, och Hilmer Borgeling står för flera av musikinslagen.
Ett stycke musikhistoria
Samlingen täcker inte in hela Borgelings omfattande skivproduktion, men den sammanfattar hans gärning som grammofonartist väl. Den berättar också en del av den svenska grammofonindustrins historia. Sin första skivinspelning gjorde Hilmer Borgeling 1925 i Sundbyberg. Det var en akustisk inspelning, där ljudupptagningen gjordes genom en tratt utan möjlighet till elektrisk förstärkning.
Inspelningen gavs ut av det tyskägda skivbolaget Ekophon. Efter det dröjde det till 1928 innan nästa skivinspelning, och det var då karriären som grammofonartist tog fart på allvar. Inspelningarna gjordes då i Berlin med modern elektrisk inspelningsteknik.
Spelade in utomlands
Vid den här tiden fanns det inte någon svensk inspelningsindustri att tala om och svenska musiker gjorde som regel inspelningar i storstäder som London eller Berlin. Marknaden dominerades av multinationella skivbolag som gav ut skivor för den svenska marknaden via lokala dotterbolag.
Hilmer Borgeling gjorde mellan åren 1928–1933 inspelningar för bolagen Electro-Vox, Orchestrola och Polyphon/Polydor, och han tycks i perioder närmast ha åkt i skytteltrafik till Berlin för att göra inspelningar. Han gjorde även flera inspelningar i Köpenhamn.
Den svenska skivindustrin växer fram
I takt med att skivbolagen etablerade inspelningsstudios även i Sverige i början av 1930-talet blev dock Stockholm den vanligaste inspelningsorten. Från 1934 var Hilmer Borgeling knuten till det då nystartade skivbolaget Sonora, det första svenska skivbolag som på allvar utmanade de internationella storbolagen. Cirkeln slöts när Hilmer Borgeling gjorde sina sista skivinspelningar för tyskägda skivbolaget Musica 1949.

Schlagerns guldålder
På skivorna ackompanjerades Hilmer Borgeling av orkesterledare som tyskarna Theo Mackeben och Paul Godwin, eller svenskarna Helge Lindberg, Georg Enders och Paul Vernon – alla kända namn från tidens många grammofoninspelningar. 1920- och 30-talen brukar ses som den tidiga svenska schlagerns guldålder då kompositörer som Jules Sylvain, Fred Winter, S.S. Wilson, Nils-Georg och en lång rad andra namn (i de flesta fall pseudonymer) formligen massproducerade schlagerlåtar.
Hilmer Borgelings skivinspelningar speglar den tidens omfattande schlagerproduktion, där många artister sjöng samma låtar. Det var vanligt att kompositörer och musikförlag lät flera sångare spela in en och samma låt, ofta för att öka försäljningen och sprida musiken till en bredare publik.
Ljudfilmen gör entré
En av Hilmer Borgelings kändaste inspelningar är förmodligen ”Säg det i toner”, ledmotivet till det som sägs vara den första svenska ljudfilmen från 1929. I biografsalongerna var det Borgelings stämma publiken hörde, men skivköparna kunde välja mellan ytterligare ett tiotal versioner inspelade samma år, utgivna av flera skivbolag med olika sångsolister eller i instrumentalversioner.
Hilmer Borgeling komponerade själv schlagermelodier, och ett 20-tal skivor i samlingen innehåller andra artister som sjunger hans kompositioner. Vid sidan av schlagerrepertoaren spelade han också in en repertoar av andliga och fosterländska sånger, då ofta under pseudonymen ”konsertsångare John Hilmer”.

Bevaras för framtiden
Delar av Hilmer Borgelings inspelningar har återutgivits på olika skivutgåvor, men merparten av hans produktion är i dag svåråtkomlig. Den som letar efter inspelningar med Hilmer Borgeling har förmodligen större framgång i loppisbutiker än på stremamingtjänster.
Därför utgör Hilmer Borgelings efterlämnade skivsamling ett viktigt bidrag till Svenskt visarkivs samlingar där den bevaras som en samlad dokumentation över en artistgärning och ett stycke kultur- och musikhistoria. Hela samlingen finns nu sökbar i onlinedatabasen Inspelningar i Svenskt visarkiv.
Vill du veta mer om Hilmer Borgeling? Lyssna på podden ”Hilmer var där” som handlar om hans liv, karriär och samtid: Hilmer var där! En podd om och kring Hilmer Borgeling. | Mårten Jansson
Samlingen är fritt tillgänglig för forskning och går att lyssna på i Svenskt visarkivs expedition.