
Är balladerna medeltida?
Ballader har sjungits i Europa i århundraden, men hur gamla är de "medeltida balladerna" egentligen?
Beskriver en berättelse
Berättande sånger har funnits i traditioner över hela Europa. I östra och sydöstra Europa är de episka formerna dominerande, där visan beskriver en berättelse. Ett exempel på det är det finska verseposet ”Kalevala”, som inte är indelat i strofer.
I västra och centrala Europa är sångerna däremot uppbyggda av strofer, ofta med två- eller fyrradiga verser och någon form av omkväde (refräng). Det är dessa strofiska visor som i dag kallas ballader.
Ballad eller folkvisa
Under 1800-talet samlades många ballader in och gavs ut. Då kallades de ofta för folkvisor. Det passade dåtidens idéer om folkkultur, liksom begrepp som folksagor och folksägner. På 1900-talet började nordiska balladforskare använda termen ”medeltida ballad”. Men hur medeltida är balladerna egentligen?
Balladernas ursprung och spridning
Balladformen spreds över stora delar av Europa under tidigmodern tid. Det finns belägg för att ballader sjöngs i Skandinavien redan på 1200- och 1300-talen. I de så kallade Eufemiavisorna, riddarromaner i versform från tidigt 1300-tal, syns tydliga spår av balladtexter.
Få melodier bevarade
De första hela balladtexterna i Skandinavien dokumenterades i adliga visböcker från 1500- och 1600-talen, först i Danmark och något senare i Sverige. Det visar att balladerna användes under senmedeltiden och renässansen.
När vi talar om medeltida ballader syftar vi ofta på visformens ursprung och delar av dess innehåll, men inte på varje enskild visa eller melodi. I Sverige finns till exempel mycket få melodier dokumenterade från före 1800-talet.
Äldre visor
Termen medeltida ballad används främst i Skandinavien för att skilja äldre visor från senare berättande visor som är indelade i strofer. Detta beror på att balladforskningen länge fokuserade på texterna och deras ursprung. Mycket av balladernas historia förblir dock okänd, eftersom källmaterialet är begränsat.
Balladens väg till Skandinavien
Balladernas ursprung kopplas ofta till medeltida diktning från Provence i Frankrike. Det finns olika teorier om hur balladformen kom till Skandinavien – via kontinenten genom Danmark eller via Brittiska öarna genom Norge. På engelska används termen traditional ballad för en liknande visform.
Fördjupning
Vill du läsa mer om balladernas historia och utveckling? Här är några lästips:
- Colbert, David 1989. The Birth of the Ballad. The Scandinavian Medieval Genre. Stockholm: Svenskt visarkiv.
- Jansson, Sven-Bertil 1999. Den levande balladen: medeltida ballad i svensk tradition. Stockholm: Prisma.
- Jonsson, Bengt R. 1967. Svensk balladtradition 1. Balladkällor och balladtyper. Stockholm: Svenskt visarkiv.
- Jonsson, Bengt R. 1989 och 1992–1993. ”Bråvalla och Lena. Kring balladen SMB 56”. Sumlen 1989 samt Sumlen 1992–1993. Stockholm: Samfundet för visforskning.
- Lundgren-Nielsen, Flemming & Ruus, Hanne (red) 1999–2002. Svøbt i mår. Dansk Folkevisekultur 1550–1700. København: C. A. Reitzel. 4 vol.